Social Media vs Psycholoog

Columniste: Afina

29 maart 2012

 

In het begin vond ik het een geweldig concept, al die ‘social media’. Ik noemde het liefkozend ‘de uitvinding van het millennium.’ Ik kon er dag en nacht mijn ei kwijt. Behalve het ei, dat wat zwaar op de maag ligt, luchtte het heerlijk op. Een verademing vond ik het. Een psycholoog had ik niet meer nodig! Alles wat me bezig hield, alle leuke, maar ook minder leuke aspecten van het leven kon ik spuien op mijn altijd bereidwillige ‘social media’.
 
Nog steeds keert hij me binnenstebuiten. Iedere dag opnieuw vraagt mijn ‘social media’ me ‘wie ik ben, wat ik doe, waar ik ben, wat ik eet, wat ik drink, welk t.v. programma ik kijk, wat mijn weekendplannen zijn, wat er op mijn boodschappenlijstje staat, welke kleren ik draag, welke schoenen ik aan heb, hoe laat ik op bed ga, hoe laat ik opsta, welk liedje ik luister, welke krant, boek of tijdschrift ik lees, met wie ik bel, skype, chat of sms, waar ik van baal, wat mijn favoriete kleur is, wat mijn lievelingsdier is, wat mijn ochtendritueel is, wat voor make-up ik op heb, welke tandpasta ik gebruik, wat voor w.c.-papier ik gebruik, welk beleg ik op mijn brood doe, hoe ik mijn koffie drink, welk bedrag ik pin, enz. Hij vraagt me nog net niet wat mijn pincode is.
 
Het enige wat ik voor mijn ‘social media’ nodig heb is: ja precies, een leven! Want als ik geen spannende, uitdagende en bijzondere dingen mee maak in mijn ‘echte’ leven dan is mijn ‘social media’ maar SAAI. En dáár zijn we met z’n allen allergisch voor in Nederland. Maar hier zit dan ook direct het addertje onder het toetsenbord. Ik geef namelijk altijd netjes antwoord op de vragen die me worden gesteld. Helaas slaat dit nu een beetje door aangezien de ‘social media’ van geen ophouden weet. Mijn dag- en avondbesteding bestaat uit het beantwoorden van alle vragen die ze me stellen. Ik kom nergens anders meer aan toe. Ik dreig mijn werk te verliezen, mijn relatie staat op het spel en mijn familie en vrienden ‘contact’ ik alleen nog maar via -ja je raadt het al- de ‘social media’. Kortom, ik zit vast in de vicieuze cirkel die ‘social media’ heet. Help!
 
Misschien, héél misschien moet dan toch eens echte psycholoog raadplegen.

Commentaren: 0